GİTAR RİTİMLERİ

Tüm gitar ölçüleri ve akıllarda bulunan birçok soru işareti ile sürekli karşımıza çıkan gitar ritimlerini oldukça kapsamlı bir şekilde kaleme almaktayız.
 GİTAR RİTİMLERİ

GİTAR RİTİMLERİ

Gitar öğrenmeye başladığınızda ilk olarak notaları, akorları, arpej vb. önemli hususların yanında birde gitar ritimlerini öğrenmeniz lazım. Bu yüzden bende sizlere bu makalemizde gitar ritimleri hakkında bilgiler vermek istiyorum. Ritimleri bilirseniz emin olun ki gitarı öğrenmeniz daha kolay olacaktır.

Peki ritim nedir ? Öncelikle sizlere ‘ritim’ kelimesini kısaca tanımlayayım : Ritim, belirli bir süre de zamanın değişik ya da eşit parçalara bölünmesine denir. Ayrıca eski Yunanca da akış anlamına, modern Yunanca da ise üslup anlamına gelmektedir. Ritim müzikler de ki seslerin vurgu çeşitliliğini de belirtmektedir. Kısacası ortamın zamana bağlı olduğu her yerde ritim vardır diyebiliriz. Ritmin en çok kullanıldığı yerler ise müzik, şiir ve dans. Haliyle farklı alanlarda kullanılan birçok ritim çeşitleri vardır.

EN ÇOK KULLANILAN GİTAR RİTİM ÇEŞİTLERİ

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki, ritimlerin birçok çeşidi vardır ve aynı zamanda da birbirlerine yakın türleri de içermektedirler. Bu sebeple bildiğiniz bir ritmin bile birçok vuruş versiyonu ile karşılaşabilirsiniz. Ama sakın korkmayın bu durum sizi zorlamayacak, aksine daha heyecanlı ve basit olacaktır. Ayrıca ritimlerde de aynı notalarda yaşanan durum gibi sessiz olunması gereken vuruşlarda mevcuttur ve bu duruma ‘Es’ denilmektedir. Bu sessiz durum da nota ve vuruşa dahildir. Bu süreç içerisinde anlayamadığınız ve algılayamadığınız ritimler olabilir bu gayet normal bir durumdur çünkü daha ritimlerin temeli yerine oturmamış olabilir. Ama hiç merak etmeyin zamanla anlayacak ve taşları yerine oturtacaksınızdır.

Şimdi sizlere çok sık kullanılan ritim çeşitlerini sıralayıp anlatacağım.

• 2/4 LÜK GİTAR RİTİMLERİ

Gitar ritimlerini öğrenmek istediğiniz zaman ilk olarak 2/4 lük veya 2/8 lik ritimler ile başlarız. 2/4 lük ritimler de 2 vuruş ile 4 lük nota değeri olduğu için 2/4 ritim deriz ve bu ritmi çalmak oldukça basittir. Öncelikle yukarıdan aşağıya olacak şekilde bir vuruş yaparız. Sonra ikinci adımda ise aşağıdan yukarı doğru vuruş yaparız. Böylelikle de ritmi oluşturmuş oluruz. Hiç aksatmadan arka arkaya çalarsak 2/4 lük ritim ya da daha fazla bir tempo ile çalarsak da o vuruş 2/8 lik ritim değerinde olur. Yani buda demek oluyor ki 2/4 ile 2/8 lik ritimler arasında aynı vuruş şekli olsa da tempo farkı olmaktadır.

• 3/4’LÜK GİTAR RİTMİ ( VALS RİTMİ )

3/4 lük gitar ritmi ile 2/4 lük gitar ritminin vuruş tekniği yine aynı olmaktadır. Ancak bunda 3 tane ayrı vuruşun 4 lük nota değerinde olması gerekir. Yukarıdan aşağıya doğru 1 vuruş ve sonrasında aşağıdan yukarıya doğru 2 kez başparmak ile vuruş yapılmalıdır. Ve aynı zamanda da yapılan bu ritme ‘Vals’ ritmi denilir. Tempo hızı fark etmeksizin 3/4 lük ritim varsa bu Vals ritmidir. Ve bu ritmin kullanıldığı tüm şarkılarda Vals dansı yapmak çok keyifli ve popülerdir.

• 4/4 LÜK GİTAR RİTMİ

Gitar da çalınan bir çok parçada sıklıkla kullanılan bir diğer ritimde 4/4lük ritimdir. Bu ritim 4 tam vuruşlu ve aynı zamanda aksak şeklinde ifade edilen, çok değişik isimleri de barındıran bir ritimdir. 2/4 lük ritmi iki kez tekrar ettiğiniz takdirde 4/4 lük ritim yapmış olacaksınız. Fakat bu ritmi dinlerken ayırt etmek zor olacaktır. Rock, Jazz, Bossa Nova, Reggie, Blues vs. gibi tarzlarda birden fazla çeşitleri vardır. Ve bu çeşitlerin hepsini ayrı şekilde öğrenmek gereklidir.

RİTİM VURUŞ TEKNİKLERİ

Gitar çalarken ritimler her ne kadar değişik olsa da işin temelinde benzer vuruşların tekrarı vardır. Yukarıdan aşağıya doğru ve aşağıdan da yukarıya doğru yaptığınız vuruşları doğru bir şekilde yaparsanız tüm gitar ritimlerini çalabilirsiniz. Mesela 2/4 lük ritim çalarken başparmağınız hariç diğer parmaklarımızla yukarıdan aşağıya ve sadece başparmağı kullanarak da aşağıdan yukarıya doğru vuruş tekniği ile çalabiliriz. Zaman içerisinde eliniz bu vuruş tekniklerine alıştığında kendiniz bir teknik bile geliştirebilirsiniz.

GİTAR RİTMİ HAKKINDA MERAK EDİLEN SORU VE CEVAPLAR

1. GİTAR RİTMİNDE DOĞRU EL POZİSYONU NEDİR ?

Gitarı sağ eliniz ile çalmanız daha kolay ve rahat olacaktır ancak solak olanlar için durum farklıdır. Bu sebeple kullanacağınız elinizin içinde sanki bir ceviz varmış ve onu tutuyormuş gibi bir pozisyonla çalmanız daha doğru ve kolay olacaktır.

2. RİTİM NASIL ÇALINIR ?

Gitar ritimlerine çalışırken bir ‘Metronom’ kullanabilirsiniz. Emin olun ki bu çok önemli ve pratiktir. Başlangıçta 100 bmp uygun olacaktır. Zaman içerisinde temponuzu arttırabilir veya yavaşlatabilirsiniz bu size bağlıdır.

3. RİTİM ÇALMAK KOLAY MIDIR ?

Gitar çalmaya hevesiniz varsa ve birde müzik kulağı ile ritim duygunuz gelişmiş ise gitar çalmaya hemen adapte olup ritimleri kolaylıkla algılayabilirsiniz. Ayrıca istedikten sonra sizler için zor olmayacaktır.

4. RİTİM DUYGUMUN OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIM ?

Bildiğiniz üzere herhangi bir enstrümanı çalabilmeniz için ritim kulağı ve ritim bilginizin olması büyük avantajdır. Ritim duygunuzun olup olmadığını anlayabilmeniz için, herhangi bir şarkıya, ses çıkaran bir eşyaya vs. ellerinizle tempo tutabiliyorsanız ya da hareketlerinizi katarak dans edebiliyorsanız ritim duygunuzun olduğunu varsayabilirsiniz. Ve gitar çalmaya daha başlamadan bile işin önemli bir kısmını halletmiş sayılırsınız.